När kommer Project Scorpio?

Xbox-handkontrollOm du inte vet vad du ska önska dig i julklapp har vi ett förslag. Och om du har barn som är gamers kanske du ska börja spara redan nu, för vi har en föraning om vad de kommer att önska sig.

Ingen som är intresserad av tv-spel kan ha missat talet om Project Scorpio, som är Microsofts svar på Playstation 4 Pro. Det rör sig alltså om en mer kraftfull version av Xbox One, med en åttakärning processor med en klockfrekvens på 2,3 GHz, baserad på AMD:s Jaguar-arkitektur. Den kommer också att ha en Radeon GPU med 40 beräkningsenheter, vilket ger en beräkningskraft på 6 TFLOPS, åtminstone teoretiskt räknat. Den ska också klara 60 bildrutor per sekund i 4k-upplösning, och ha en minnesbandbredd på 320 GB/s.

Troligen blir konsolen den första som har stöd för AMD Freesync, vilket möjliggör adaptiv bildsynkronisering. Den kommer även att stödja den nya standarden HDMI 2.1, som erbjuder adaptiv bildsynkronisering för konsoler. Denna teknik är så ny att det inte finns några tv-apparater på marknaden med stöd för den ännu. Den ska levereras skarpt under andra kvartalet 2017, men när de första produkterna som stöder standarden kommer att dyka upp vet vi inte än.

På önskelistan

Konsolen kommer troligen att lanseras lagom till julhandeln i år, men den kommer att presenteras på Microsofts presskonferens under spelmässan E3 i juni. Den som vill veta vad konsolen kommer att kosta, vad den kommer att heta (Project Scorpio är arbetsnamnet) och vilka spel som kommer att finnas när konsolen lanseras får ge sig till tåls till dess. Konferensen kommer att sändas på Microsofts egen streamingplattform Beam, som nyligen lanserades.

När nyheten om den nya konsolen först nådde allmänheten skrev bl.a. Gamereactor att den skulle ha stöd för VR. Hur det blir med den saken vet vi inte än.