Prylarna du inte visste att du behövde

När internet flyttar in i allt fler saker i våra hem skapar detta nya möjligheter för vad man kan göra med ett knapptryck eller två. Detta ger upphov till nya prylar, som kanske inte alltid är livsnödvändiga, men som definitivt väcker habegär.

De flesta av oss har vant sig vid att man idag kan göra det mesta på nätet, från att hålla koll på alla flygplan i hela världen till att kolla upp vad en viss rad i en låttext egentligen betyder. Men vi kan göra så mycket mer med internet, även när det inte finns någon dator i närheten. Internet of things öppnar många nya möjligheter för smarta prylar, med funktioner som vi bara kunde drömma om för några år sedan.

Flic

Flic är en liten knapp med en strömsnål bluetooth-uppkoppling. Den kan kopplas till en telefon, surfplatta eller dator, och programmeras så att ett tryck startar en funktion i ett program. Man kan t.ex. programmera knappen så att den kan användas som fjärrkontroll till iTunes eller Spotify: ett tryck för play eller pause, ett dubbeltryck för att byta låt och ett långt tryck för att starta en specifik lista.

IFTTT

IFTTT är inte en pryl, utan en tjänst, men den förtjänar att nämnas tillsammans med Flic. Det IFTTT gör är att den kopplar samman olika tjänster på nätet, namnet är en förkortning för If this, then that. Man kan t.ex. ställa in tjänsten så att alla bilder man laddar upp på Instagram även hamnar på ens Dropbox. Genom att kombinera flera tjänster med varandra, och sedan koppla IFTTT till en Flic-knapp, kan man starta en lång kedja av händelser med ett enda knapptryck. Och eftersom en knapp kan utföra åtminstone tre olika kommandon kan man få nästan hur mycket som helst gjort.

Sonos

Eftersom de flesta av oss nästan uteslutande lyssnar på ljud i digital form finns också ljudanläggningar och högtalare anpassade för detta. Helst ska ljudet kunna skickas från en enhet till högtalare i flera rum, en teknik som kallas multiroom. Störst inom detta är företaget Sonos, som säljer högtalare som kopplas ihop via wifi, i ett slutet system. Högtalarna kontrolleras via en app, i vilken man kan lägga till flera musiktjänster.

Sonos har också en funktion för att optimera ljudet i ett rum, en funktion som använder telefonens mikrofon för att lyssna av ljudet från högtalarna. När man aktiverat funktionen, som heter Trueplay, ska man gå runt i rummet med telefonen i handen. Appen anpassar ljudet efter hur rummet är uppbyggt.

Andra tillverkare, som Amazon och Google, har sneglat mot Sonos och lanserat produkter som kan konkurrera med de smarta högtalarna. Amazon Echo och Google Home är två digitala assistenter som även kan spela musik. Men Sonos vilar inte direkt på sina lagrar. För att behålla sitt försprång har Sonos börjat utveckla röststyrda högtalare, som också kommer att kunna utföra andra uppgifter. Riktigt intressant kan det bli om man inom en snar framtid kan koppla sina högtalare till IFTTT.

Sonos är bara ett exempel på hur den nya tekniken kopplar samman internet och fysiska prylar på olika sätt. Konkurrensen är hård, och en nytänkare kan snabbt ställa allt på ända.