Slutsålda NES mini

Om du har varit sugen på att skaffa ett nytillverkat 8-bits NES bör du slå till så fort du kan. De populära retrokonsolerna är snart slutsålda, och det verkar inte som fler kommer att tillverkas.

Den som var barn på 80-talet har med största sannolikhet ett speciellt förhållande till Nintendo 8-bit, vanligen kallat NES (Nintendo Entertainment System). Detta gäller vare sig man själv ägde ett exemplar av konsolen eller inte. Många gjorde sig av med sina NES, och därtill hörande spel, när uppföljaren Super Nintendo lanserades, medan andra fortsatte spela på sina konsoler tills de slutade fungera. Ett NES i bra skick betingar idag ett ganska högt pris, och sedan ska man ju få tag på kassetter i bra skick också. Vill man inte spela på en emulator, något som man annars kan bygga relativt lätt med en Raspberry Pi, blir det en ganska dyr historia.

Därför blev många glada när NES Classic Edition lanserades i november 2016. Det var en officiell emulator, en miniversion av den klassiska konsolen med 30 spel förinstallerade. Bland spelen fanns flera klassiska titlar, som Super Maria Bros 1, 2 och 3, Castlevania, Ice Climber och Metroid. Konsolen har sålts för ungefär 800 kronor, bl.a. på Teknikmagasinet, men nu är den slutsåld på många ställen, och säljs för det dubbla på Blocket.

Populärare än väntatNES Classic

Det verkar som det stora intresset för konsolen tog Nintendo på sängen. Redan i februari ryktades att produktionen skulle upphöra, fastän alla då inte hade fått sina förbeställda exemplar. Svenska återförsäljare son CDON och Webhallen meddelade att inte ens kunder som hade gjort förbeställningar skulle kunna få sina konsoler.

Efter att ha tillgodosett detta meddelar nu Nintendo att man kommer att upphöra med tillverkningen av retrokonsolen. Den kommer inte att tillverkas mer i år, och de sista enheterna kommer att landa i butikerna i april 2017, tvärt emot vad den svenska distributören Bergsala tidigare hade uppgivit. Företaget säger att det var planerat redan från första början att konsolen bara skulle säljas under en begränsad period.

Det här behöver dock inte betyda att det är helt kört för den som vill spela klassiska spel på en konsol med retrokänsla. Men det gäller att ha tålamod, inte minst eftersom Nintendo just nu lägger det mesta krutet på sin nya konsol Switch. Man ska inte glömma bort att uppföljaren till NES, Super NES eller Super Nintendo som den oftast kallades i Sverige, och som den kallas i Notorious BIG:s hit ”Juicy”, var nästan lika populär och av vissa hålls ännu högre än NES. Om Nintendo skulle lansera en Super NES Classic Edition är försäljningssuccén given, framför allt om den skulle rymma några NES-spel på hårddisken också.

Vi vill inte uppmana till piratverksamhet, men om inte Nintendo tillverkar en sådan konsol är risken stor att någon annan gör det, utan de nödvändiga rättigheterna. Det kan säkert bli en försäljningssuccé på Aliexpress eller Ebay. Den riktiga drömmen vore en konsol som samlar de bästa titlarna från NES, Super NES och Neo Geo. Och som respekterar upphovsrätten, naturligtvis.